Verslag Veen en heide wandeling

Veen en Heidewandeling 2023 geslaagd met mooi aantal wandelaars.

Op zondag 26 februari hielden wij de Veen- en Heidewandeling. Ruim voor 9 uur kwamen de wandelaars zich inschrijven. Op dat moment liep het Gängelhuuske vol, de rij wandelaars groeide aan, men stond zelfs buiten geduldig te wachten om in te schrijven en de gewenste route te krijgen. Na enige tijd werd de rij korter. De inschrijvingen gingen rustig door tot 14:00 uur. Toen bleek dat er dus 544 wandelaars mee gelopen hadden. De parkeerwachters hadden het druk, mede gezien het gegeven dat de omgeving van ons clubgebouw op de kop stond. Parkeerkeerplaatsen en de straat, ’t Kempke, liggen er voorlopig uit. Maar bijna niemand klaagde dat ze wat verder moesten lopen om bij het clubgebouw te komen……eentje wel maar die naam zullen we maar niet hier neerzetten…………

Het was prachtig wandelweer, een zonnetje maar niet echt warm, de wind was soms venijnig koud. Maar een wandelaar loopt zich wel warm toch? De CWE had weer een fraaie route uitgezet door de natuur rondom Haaksbergen. Vanaf de start gingen alle routes richting het fraaie Buurserzand, behalve de 5 kilometer, die wandelaars liepen over de Honesch Es. De andere afstanden liepen door het genoemde Buurserzand en de Buurschap de Honesch. Rustpost was bij de PV Sterruiters.

De vrijwilligers van de PV Sterruiters zorgden er voor dat de wandelaars koffie, thee of frisdrank konden kopen. DIO-vrijwilligers stonden klaar met snert, broodjes met ham, kaas of met rookworst. Een goede en prettige samenwerking.

Vanaf deze rust ging de 30 kilometerroute richting het Landgoed Het Lankheet. Ook altijd een mooie omgeving. Genieten van de bossen, heidevelden en ook landbouwvelden. Hier en daar een eeuwenoude boerderij. Na 17 kilometer kam men voor de tweede keer weer bij de PV Sterruiters waar het gezellig druk was.

Bij de rustpost kwamen alle afstanden – uitgezonderd de 5 km – voor de rust, de 30 km afstand na de lus nogmaals. Alle afstanden gaan vanuit deze rustpost richting het Haaksbergerveen, een mooi wandelgebied met veel variatie. Aan de rand van het veengebied loopt men over het pad met de naam Schapendrift. Aan dit pad de Schaapskooi ’t Horstervennehoes. De schaapskudde gaat van hier uit het veengebied in om te grazen.

Het Haaksbergerveen is ontstaan doordat ca. 10.000 jaar gelden in de bodem een laag kleileem is achtergebleven. Door deze ondoordringbare laag bleef het water staan en kan het grondwater (kwel) niet naar boven. Omdat er in het veen alleen regenwater (voedselarm) viel ontstond er in de loop van de eeuwen een begroeiing van planten die alleen in een voedselarme omgeving nog kunnen voortbestaan.

Ongemerkt komen de wandelaars het Gängelhuuske in Haaksbergen weer binnen. De dames achter het finishbureau krijgen veel complimenten van de wandelaars over de prachtige route die men voorgeschoteld kreeg. Zij zouden deze doorspelen aan de routeuitzetters,

Sommige wandelaars gingen snel huiswaarts, anderen bleven even nakeuvelen. Natuurlijk gebruikte men daar ook een drankje en hapje. Velen verwonderden zich over de lage prijzen die ze moesten betalen voor de koffie, fris en een biertje. Enkele heren merkten op “ ik geloof dat wij hier maar blijven zitten met deze bierprijzen”. De mensen achter de bar merkten op dat deze prijzen met ingang van 1 maart ook wel aangepast worden. Ook soep, broodjes en gehaktballen werden goed verkocht. Rond 17:00 uur kwamen de laatste wandelaars en de vrijwilligers binnen. Een fijne wandeldag met goede deelname zat er op.

Deelname overzicht

Afstand
2023
2022
2021
2020
2019
30 km
54
31
77
20 km
126
39
173
15 km
144
61
276
10 km
176
76
250
5 km
44
15
56
Totaal
544
56
222
832
DIO leden
36
28
57