Verslag A4D

Maandag 5 juni t/m vrijdag 9 juni 2023
63e AVONDWANDELVIERDAAGSE EEN GROOT SUCCES.

Na veel voorbereidingen zoals het samenstellen van de routes, de vergunningen aanvragen. Het draaiboek samenstellen en dat bespreken met de vele medewerkers. Marleen die de ‘taak’ van Theo over had genomen had de voorinschrijvingen goed op de rij. De voorinschrijving sloot op zaterdag 3 juni en er stonden toen al 2249 lopers ingeschreven. Alle Haaksbergse scholen hadden ingeschreven, St. Bonifaciusschool uit Sint Isidorushoeve en vanuit Buurse waren er weer wandelaars bij. Marcellinus school uit Boekelo was ook met 60 wandelaars aanwezig. Uiteraard waren ook de diverse zorgcentra met de rolstoelers aanwezig. Nu op naar de start dan maar!

Maandag 5 juni; ging de 63e Avondwandelvierdaagse editie van start vanaf het schoolplein van de Bonifatiusschool in de Veldmaat. Het schoolplein werd ’s middags leuk aangekleed met vlaggen en de beach flags met de nummers van de scholen wapperden in de wind. De disco zorgde voor de gezellige muziek. Toen alles op zijn plaats stond was er voor de vrijwilligers tijd voor koffie. Na dit rustmomentje zocht iedereen zijn plek op waar men die avond voor de deelnemers klaar moest staan. Deze opbouw ect. gebeurde elke dag op een andere plek waar dan gestart werd.

Een half uur voor de start stoomt het startterrein vol met veel jeugd, getooid in kleurrijke T-shirts of hesje van hun school, een prachtig gezicht. Om zes uur sprak de vicevoorzitter van WKDIO, Dirk Haan een kort welkomstwoord. Hij wenste de wandelaars een fijne Avondwandelvierdaagse toe. Het blijft prachtig weer deze week, genieten dus. Hierna werd namens de gemeente het startschot voor het evenement gegeven door wethouder Jan Herman Scholten. Bij deze officiële opening was ook de pas gekozen nieuwe voorzitter van de WKDIO, Ellen Franke aanwezig.

Om te voorkomen dat door de wandelmeute de straten vol liepen werd door Dirk afgeroepen welke groep mocht vertrekken, te beginnen met de 10 kilometer, dan de 5 km en als laatste de 3 km. De wandelaars liepen deze avond door het Grintenbosch en het Buurserzand. Bij de terugkomst draaide de discotheek achtergrond muziek. Rond half negen was iedereen binnen en kon het startterrein opgeruimd worden. Iets dat snel gebeurde dankzij de vrijwilligers.

Dinsdag 6 juni; De tweede dag vertrokken wij vanaf de Pius X school. Evenals de eerste dag werd vanaf 15.00 uur gewerkt aan het inrichten van het startterrein. Hetgeen goed verliep en zo konden de wandelaars vanaf 18.00 uur weer op pad. De wandeling voerde de deelnemers door de buurtschap Honesch en het Haaksbergerveen.

Woensdag 7 juni; op de woensdagavond vertrekken we al jaren vanaf het Gängelhuuske. Dat was dit jaar niet mogelijk vanwege de renovatie van ’t Kempke. Na overleg met de directie konden we starten vanaf de CBS Op den Akker. Woensdag zijn veel scholen niet aanwezig. Toch stond het kleine schoolplein voor de start vol met wandelaars. De route ging door het volkspark en het landgoed het Lankheet.

Donderdag 8 juni; Het startterrein werd deze middag opgebouwd bij de Basisschool Los Hoes. Zoals gebruikelijk verliep ook hier alles op een vlotte manier. De wandelaars bezochten deze avond de buurtschap Stepelo. De eerst Avondvierdaagse kruisjes werden uitgereikt. Het opruimen van het startplein ging vlot, op naar de laatste dag.

Vrijdag 9 juni; Het markplein was deze dag een sfeervol vertrekpunt. De start is deze avond wat eerder 18.45 uur vertrekt de 10 km, een half uur later de 5 km en om 18.30 uur de 3 km. Het marktplein is ook nu overvol. De wandeling gaat vanavond door o.a. het Buurserzand en de Veldmaat. In de Kroonprins wachten de Haaksbergse Harmonie en muziekvereniging Crescendo Buurse de wandelaars op. Het is druk in de Kroonprins en de Geukerdijk, ouders, oma’s en opa’s stonden hier met bloemen en snoep voor de wandelaars. Langs de route van de feestelijke intocht en het marktplein stond ook veel publiek.

Namens de WKDIO worden de stoere lopers opgewacht door de vicevoorzitter Dirk Haan en de onlangs gekozen voorzitter Ellen Franke. Het Gemeentebestuur werd vertegenwoordigd door Wethouder Peter Zwanenburg.

Dirk feliciteerde de deelnemers met hun prestatie, “Wij hebben samen een mooie wandelfeest gehad deze week met weinig problemen en klachten. Dit alles is te danken aan jullie de deelnemers van de scholen, waaronder uiteraard ook de ouders. De deelname was met in totaal 2421 wandelaars bijzonder goed”. Hij bedankte in het bijzonder de ruim 45 vrijwilligers van de WKDIO die alle avonden klaar stonden om alles goed te laten verlopen alsook het Rode Kruis, de diskjockey en de muziekkorpsen.

Wethouder Peter Zwanenburg sprak nam de gemeente zijn dank uit aan de actieve WKDIO en haar vrijwilligers die op een goede wijze de jeugd en ouders in beweging te brachten. En vroeg een groot applaus voor de vele vrijwilligers.

Tot slot speelden de beide muziekkorpsen samen nog enkele marsen waarmee de 63e avondwandelvierdaagse tot het verleden behoorde. Nadat de korpsen vertrokken waren bleven de terrassen nog lekker vol.

De vrijwilligers ruimden samen snel het marktplein op. In het Gängelhuuske ontvingen Jo, Ans en Ria de vrijwilligers met een drankje en hapje als slot van dit wandelfestijn.

Deelname Avondwandelvierdaagse 2023:

Jaar
2023
2022
2021-20
2019
2018
Voorinschrijving
2.249
1.862
1.904 1.946
Bij maandag 38 28
73
48
Bij dinsdag
10
16
17
5
Vrijw. Wiedenbroek
70
65
89
82
Subtotaal
2.367
1.971
2.083
2.081
Dagtochten
Maandag
6
16
3
6
Dinsdag
20
25
14
3
Woensdag
4
6
8
5
Donderdag
10
18
22
10
Vrijdag
14
35
8
Totaal
2.421
2.071
2.186
2.264
2.113