Verslag A4D

Maandag 3 juni t/m vrijdag 7 juni 2019
61e Avondwandel4daagse weer een groot succes:

De 61e Haaksbergse Avondwandel4daagse werd ook dit jaar weer een groot succes. Toen de voorinschrijving op zaterdag 1 juni sloot stonden er 1904 wandelaars ingeschreven een mooi aantal. Alle vrijwilligers waren op 28 mei bijgepraat over hun werkzaamheden en voorzien van een draaiboek. Zaterdagmiddag waren een drietal vrijwilligers bezig om alle materialen die wij op de startterreinen nodig hebben te verzamelen en op de aanhangers te pakken. Daarnaast werden een groot aantal administratie werkzaamheden verricht. Alles was klaar het wandelfestijn kon beginnen.

Maandag 3 juni: de eerste wandeldag, vanaf 15.00 uur hadden een groot aantal vrijwilligers het startterrein ingericht en anderen hebben de routes uitgezet. Ruim op tijd stond alles klaar, de beachflags, vlaggen en spandoeken gaven het speelplein van de Sint Bonifatiusschool een kleurrijk aanzien. De koffiedames waren inmiddels ook gearriveerd en de koffie smaakte best. Dit ritueel zou elke dag zo gaan, zij het op een andere startplek.
Tegen half zes begon het schoolplein vol te lopen met de veelal jeugdige wandelaars, getooid in hun T-shirt van de school. Een zeer kleurrijk geheel, soms ook een kolderiek gezicht, bij de jongste jeugd waren deze shirts net jurkjes. Om 18.00 uur werd deze 61e editie geopend door de voorzitter, Henk Heijdeman, van WKDIO. Hij verwelkomde de vele wandelaars en wethouder Jan Herman Scholten, die namens het gemeentebestuur aanwezig was. Beide waren kort van stof omdat de wandelaars stonden te popelen om van start te gaan. Zij bedanken de vele vrijwilligers die elke avond paraat staan om de deelnemers van een fijne sportieve Avondwandel4daagse te laten genieten met hopelijk prachtig wandelweer. Na deze woorden ging groep voor groep van start onder de muzikale klanken van de discotheek met Mica aan de knopen.
De route van deze avond ging richting het onvolprezen Buurserzand en het Grintenbosch. Voordat de wandelmassa zich splitste stonden op de Veldmaterstaat de gezamenlijke ondernemers van de Veldmaat een heerlijke gezonde appel uit te delen aan de ruim tweeduizend wandelaars. De stemming zat er goed in zoals gebruikelijk. De vrijwilligers werden regelmatig aangesproken en bedankt voor hun zorg dat de jeugd goed kon oversteken op de drukke voorrangswegen.
Bij de finish draaide de diskjockey gezellige muziek, voor jong en oud. De leiding meldde de groep af. Het viel op de wandelaars snel huiswaarts keerden. Het opruimen van het startterrein ging ook vlot, vele handen maakten lichtwerk. Even na negen uur waren de aanhangwagens weer gepakt en richting de schuur gereden. De eerste wandeldag zat erop.

Dinsdag 4 juni: In de morgenuren werd er regelmatig gebeld met de vraag: “Gaat de Avondwandel4daagse vanavond wel door?” Ons antwoord was dat we dit later op de dag zouden beslissen. Buienradar gaf steeds andere berichten aan ondanks dat de code geel werd aangegeven. De verwachte onweersbuien kwamen steeds later in de buurt van Haaksbergen. Om 15.00 uur werd gesteld dat we rustig konden wandelen ’s avonds. Het ritueel van opbouwen en dergelijk werd dus gewoon gestart, en ook de voorbereidingen begonnen.
Om 18.00 uur was het schoolplein van de Pius X school weer goed vol en kon de start beginnen Mica draaide weer volop muziek De wandelaars vertrokken voor een wandeling door het volkspark Scholtenhagen en het landgoed “Het Lankheet”. Altijd weer een prachtig gebied om door te wandelen en het was heerlijk weer om te wandelen. Ook deze tweede dag verliep uitstekend. Ook nu stond er na het wandelen een groot aantal vrijwilligers klaar om alles op te ruimen.

Woensdag 5 juni: op de woensdag startten we altijd vanuit ons eigen Gängelhuuske. Ja, vanuit het clubgebouw, op deze avond starten altijd maar een paar scholen. Het startbureau was dan ook als altijd in het clublokaal, geen tent opbouwen dus alleen het buitenterrein aankleden met vlagen en spandoeken. Dus we waren deze middag snel klaar met de voorbereidingen. Ook de geluidsinstallatie voor de muziek stond weer netjes en op tijd klaar.
Toen alle vrijwilligers op hun plek stonden werd om 18.00 uur het startsein gegeven. Als men de groep compleet had mocht men vertrekken want naar schatting liepen er deze avond maar zo’n 300 tot 350 wandelaars mee waaronder drie scholen. Deze avond deelde AH flesjes water uit, al vlak na de start. De route voerde de lopers door het buurtschap Honesch en het natuurreservaat het Haaksbergerveen. De laatste wandelaars waren die avond op tijd (20.00 uur) terug, het opruimen was ook snel te doen en de vrijwilligers zaten op tijd die avond achter een welverdiend drankje.

Donderdag 6 juni: jarenlang werd er bij de bassischool “Het Holthuizen” gestart op donderdagavond. Eveneens was er ook al vaak de vraag om eens bij de bassischool “Lös Hoes” te starten, hetgeen dus dit jaar gebeurde. Alles was goed doorgesproken met de schoolleiding. Het was dus even wennen met de inrichting van het startterrein maar dankzij de goede afspraken verliep het ook deze middag vlot.
Om 18.00 uur kon er gestart worden voor een wandeling door het buurtschap Stepelo en de Hassinkbrink. Bij het vertrek kregen de wandelaars een rugzakje van de COOP- supermarken, gevuld met een gezonde appel, een flesje drinken en een klein zakje Haribo-snoepjes. Een leuke geste van de nieuw in Haaksbergen gevestigde COOP-winkels.
De wandelaars waren tevreden over de nieuw routes gezien hun reactie. De disco draaide weer volop zijn plaatjes. Ook werden deze avond de eerste Avondvierdaagse kruisjes uitgereikt aan de deelnemers die hun vier dagen hadden vol gelopen.
Toen iedereen (bijna) binnen was werd snel alles opgeruimd en op de aanhangers gepakt zodat alles klaar stond voor de laatste dag!

Vrijdag 7 juni: ’s morgens kwamen er al op tijd telefoontjes binnen met de vraag “Gaat de Avondwandelvierdaagse vanavond wel door nu code geel is afgegeven?” Na kort overleg besloten wij dat we om 15.00 uur een beslissing zouden nemen of we zouden starten voor de laatste avond. Ondertussen was er contact met de weersdeskundigen van Radio en TV Oost. Buienradar werd regelmatig geraadpleegd en het zag er steeds niet gunstig uit. Om 15.00 uur waren een groot aantal medewerkers op het Marktplein aanwezig en na ampel beraad werd besloten om deze laatste wandeldag NIET TE STARTEN. Sociale media werd gebruikt om dit kenbaar te maken, de deelnemende scholen, muziekkorpsen en andere deelnemers werden telefonisch geïnformeerd. De scholen informeerden via hun website ect. dat het niet doorging deze avond.
De afspraak werdt gemaakt dat we om half zes op het markplein zouden zijn om de mensen die toch kwamen om te starten op te vangen en het ‘trieste’ bericht van het niet doorgaan van deze laatste dag te melden. Tevens had Theo de medailles bij zich om deze te kunnen uitreiken. De deelnemende groepen hadden deze al en zouden deze nu maandag op school uitreikt krijgen.
Het bleef zeer rustig op het Marktplein. Er kwamen een tiental mensen die het nog niet wisten dat de laatste wandeling niet doorging deze avond. Daarnaast kwamen een klein aantal mensen hun medaille ophalen. De reacties waren over het algemeen goed. Men noemde het een goed besluit om het evenement af te blazen, jammer maar verstandig. Op onze website werd vermeld dat men zijn of haar medaille in de komende week tussen 16.00 en 17.00 uur kon ophalen bij Theo.
Terwijl wij op het Marktplein zaten betrok de lucht steeds meer en de eerste regendruppels vielen reeds. En tegen zeven uur pletsde het, geen onweer maar flinke buien trokken over Haaksbergen. Geen feestelijke intocht maar de organisatie keek tevreden terug op de 61e editie van de Haaksbergse Avondwandel4daagse. Nu op naar de 62e editie die wordt gehouden van 8 juni t/m 12 juni 2020.

Deelname Avondwandelvierdaagse 2019:

Jaar
2019
2018
2017
2016
2015
2014
Voorinschrijving
1.904
1.946
1.948
2.070
2.157
2.224
Bij maandag
73
48
63
58
109
45
Bij dinsdag
17
5
4
18
3
33
Vrijw. Wiedenbroek
89
82
104
66
72
63
Subtotaal
2.083
2.081
2.119
2.212
2.341
2.365
Dagtochten
Maandag
3
6
4
14
23
24
Dinsdag
14
3
22
0
15
6
Woensdag
8
5
11
10
6
9
Donderdag
22
10
10
16
19
9
Vrijdag
8
20
26
31
24
Totaal
2.130
2.113
2.186
2.264
2.435
2.437

 

Avondwandel4daagse steunde JuNiMo.

De 61e Avondwandel4daagse Haaksbergen is zoals u in bovenstaand sfeerverslag kunt lezen succesvol verlopen. De laatste avond werd mede in overleg met een weersdeskundige in verband met code rood afgelast. De 2130 deelnemers kregen helaas dus geen feestelijke finale met bloemen/snoep, muziek en ook kon de sponsoropbrengst niet uitgereikt worden aan JuNiMo. Wandelkring DIO heeft in het verleden met de scholen afgesproken dat een deel van de inschrijfgelden besteed zou worden aan een goed doel. In voorgaande jaren heeft men dit geschonken aan de Nierstichting, Wensambulance, KIKA en Hartekind. Dit jaar is gekozen voor de Haaksbergse stichting JuNiMo.

Deze stichting is ontstaan uit de vraag van ouders om voor kinderen – in de leeftijd van 4 t/m 15 jaar – met verstandelijke beperkingen of autisme aanverwante stoornis iets te organiseren waar zij met regelmaat naar toe kunnen. Net als hun broer of zus naar de hockey of de voetbal gaan. Voor deze kinderen is het moeilijker sociale contacten op te bouwen omdat zij verder weg op school zitten en er in de buurt vaak snel buiten vallen doordat ze ‘anders’ zijn.
JuNiMo staat voor het opbouwen van die contacten en het sluiten van vriendschappen. Samen ondernemen wij tal van activiteiten die naast leerzaam ook gewoon leuk en gezellig zijn. Activiteiten die je samen met vrienden doet. Er zijn weinig van dit soort activiteiten voor deze doelgroep. En meekomen met reguliere activiteiten, sporten of clubjes is vaak lastig. De stichting wil een plek bieden aan deze kinderen in een ongedwongen sfeer toch samen activiteiten kunnen ondernemen. Ieder op zijn of haar manier en niveau.

Leuke dingen doen met cheque vierdaagse
In de week na de 4daagse werd er tijdens een informele bijeenkomst met het bestuur van de Stichting JuNiMo, bestuur Wandelkring DIO en de Commissie Wandel Evenementen in het Gängelhuuske de waarde cheque van 1048 euro uitgereikt aan de voorzitter van de stichting. Dit geld is door de deelnemers aan de Avondwandel4daagse bijeengelopen Tijdens de nazit werd samen van gedachten gewisseld over het doel van de stichting en wat zij met dit sponsorgeld konden gaan doen voor hun “kinderen”, want er waren genoeg wensen binnen de groep voor activiteiten die wegens geldgebrek nog niet gerealiseerd konden worden. Daar komt nu ongetwijfeld verandering in.