Verslag Op het uitgelezen moment

Op het uitgelezen moment

Op dinsdag 7 maart hielden we onder de titel ‘Op het uitgelezen moment’ een lezing. Dolf Ruesink heeft een schatkist vol avontuurlijke verhalen. Als journalist spreekt hij politici, tv-sterren, paradijsvogels, popartiesten, acteurs, topsporters, avonturiers en wereldleiders. Veel van die verhalen heeft hij vastgelegd in een boek met de genoemde naam. Veertig jaar als journalist maakte hij vele reizen over de wereld en hij nam de ruim 30 bezoekers die avond mee in zijn avonturen.

Zijn inleiding begint met het verhaal hoe hij en zijn drie broers allen in de journalistiek terecht komen. Het begint voor allen met veel lezen en al het nieuws volgen. Dolf begint zijn carrière in Winterswijk als plaatselijke verslaggever voor Dagblad Tubantia. Nadat hij diverse afdelingen heeft doorlopen wordt de doener Dolf een functie als speciaal verslaggever aangeboden en stapt hij over naar de human interestpagina. Dit brengt hem in aanraking met veel bekende Nederlanders en buitenlanders. En nog veel meer gewone lezers van de krant voor wie hij tal van acties opzet. Bij WKDIO denken we dan aan de actie om mensen aan de wandel te krijgen bij de wandelschool en de Nachtwandelmarathon.

Het zou te ver voeren om al de personen die Dolf ontmoette hier te bespreken. We beperken ons tot Laura en Jomanda. Twee uitzonderlijke interviews om dat geen van beiden praten. Laura ontmoet hij in Boedapest. De Chimpansee Laura komt naar het Internationale Circusfestival Enschede om hier met haar baasje op te treden. Met het baasje van Laura werd een afspraak gemaakt en dus werd naar Boedapest gevlogen. Bij aankomst bleek dat het baasje weg was, wat nu, er moest een foto komen van de Chimpansee Laura. Nadat de aap de journalist heeft geaccepteerd kan een foto worden gemaakt, met een Tubantia in de handen van de aap wordt een leuk plaatje geschoten…… een lange reis voor een contact/interview van enkel minuten.

De ontmoeting met Jomanda was: hoe voer je een gesprek met iemand de zichzelf een zwijgplicht oplegt. De vragen die Dolf stelde werden terwijl ze tegenover elkaar zaten schriftelijk beatwoord.
Maar het werd desondanks een boeiend verhaal in het boek, net als vele andere verhalen. Het is een interessant en lezenswaardig boek.

Tijdens de avond was de reactie van veel bezoekers ‘ik had nog wel meer en langer van deze boeiende verhalen willen genieten’. Dat kan in de Twentse Culturele Streekweek in Theater De Kappen. Op vrijdag 24 november geeft Dolf hier dan een uitgebreide lezing.

4daagse film:
Na de pauze werd de documentaire over 100 jaar 4Daagse Nijmegen vertoond. Deze is vorig jaar gemaakt ter gelegenheid van de 100e editie van dit wandelfestijn. Het gaf een goed kijkje voor en achter de schermen van de organisatie.