Verslag Stiepel wandeling

Stiepelwandeling en Internationale Twentse Wandelmarathon.

Zaterdag 28 en zondag 29 april staan in het teken van de Stiepelwandeling en Internationale Twentse Wandelmarathon.
Starten vanuit zaal Winkelman in Buurse. Het zomerse weer van een week eerder heeft plaatsgemaakt voor een temperatuur passend bij deze jaargetijde.
Zaterdagmorgen fris, later heerlijk wandelweer. Zondag in de ochtend soms een beetje druilerig. Af en toe wordt een paraplu opengedaan, maar of dat echt nodig is??

De sfeer is beide dagen, met per dag circa 300 deelnemers, uitstekend. De schitterende veengebieden worden volop aangedaan, de rustposten zijn zorgvuldig gekozen. De wandelaar is tevreden, de organisatie is tevreden met circa 30 deelnemers meer dan in 2017. Zeker als we in ogenschouw nemen dat dit weekend de meivakantie is begonnen en in de nabije omgeving meerdere wandelevenementen zijn.
Onderweg zijn de voorzieningen goed, links en rechts zie je soms een man eerdappels an ’t ofgeet’n. Maar wat doet een vrouw onder in een diepe sloot en hoe kom je er weer uit? Iedereen is gefinisht. Het is een geweldig wandelweekend geweest.

Niendeur met Stiepel
Ronde boog niendeur was om inrijden van de oogstwagens en het in- en uitdrijven van vee mogelijk te maken. Midden op de deel, boven in, het zogenaamde ‘slop’ waar het losse hooi naar boven gestoken werd met de hooivork.
In de niendeur staat de middenpaal, de zogenoemde stiepel.

Stiepel
Hij dient als sluitstijl voor de dubbele deuren. Hij ontstond tijdens de ontwikkeling van het hallenhuis in Oost-Nederland en Westfalen in de Middeleeuwen. Een stiepel kent veelal een ingekerfde of geschilderde lletter X (rune gebo) Het symboliseert vriendschap en samenwerking. Deze rune raadt je aan om enkel gelijkwaardige verbintenissen aan te gaan met respect voor de vrijheid en zelfbeschikking van de ander.
Dirk Haan

Deelname overzicht

Afstand
2018
2017
216
2015
2014
2013
42 km
56
50
67
52
92
97
30 km
105
73
107
78
190
149
20 km
118
144
164
110
152
218
15 km
126
90
102
89
182
175
10 km
127
165
121
92
145
149
5 km
17
29
20
12
23
39
Totaal
549
551
581
433
784
827

Stiepelwandelingen en de Twentse wandelmarathon

Terugkijkend op 28 en 29 april mogen we spreken van een geslaagd wandelevenement waarbij de inzet van vele vrijwilligers dit mede mogelijk hebben gemaakt waarvoor dank.

Omdat mijn planning zodanig was dat wij pas op zaterdag terug zouden komen van een paar dagen Odoorn had ik mij niet opgegeven om te helpen en zo kon het gebeuren dat ik beide dagen heb kunnen lopen omdat het hotel ons maar 4 dagen kon boeken.

Op zaterdag trok ik er op uit met 294 wandelaars en liep de 15 km. Het weer was redelijk te noemen en al gauw kon de jas wel uit. Het eerste deel van de route gaat zuidelijk van Buurse, een gebied waar ik nog niet veel hebt gewandeld maar zeker de moeite waard met dank aan de routebouwers. Al wandelend liep ik de pas geridderde Dick Achterkamp achterop en we kwamen even aan de praat. Hij had eigenlijk op vakantie gewild maar zijn vrouw had geen zin, moest zich in allerlei bochten wringen om Dick er ook van te weerhouden om op die dag wat anders af te spreken. Mede namens WKDIO van harte Dick, een mooie beloning voor je jarenlange inzet voor de wandelsport.
Bij de Alsteedseweg was een nieuw verkooppunt van biologische producten. Even iets lekkers uit de muur halen, gaat niet langer alleen op voor een kroket of frikadel maar nu ook voor biologische aardappelen, eieren, uien en bouillon. En binnenkort ook voor allerlei groenten en fruit passend bij het seizoen, zegt eigenaresse Julia ter Huurne. De automatiek is van alle gemakken voorzien, pinnen, contactloos betalen, bestellingen ophalen door een bestelcode door te geven. De houten winkel is elke dag geopend tussen zonsopgang en zonsondergang.
Bij de rust bij de pannenkoekenboerderij de Hooge Esch zit Johan Ordelmans al klaar om te stempelen en kunnen we na een bakkie en appeltaart beginnen aan het laatste gedeelte. We pakken nog even een deel van het Witte Veen mee.

Op zondag trok ik er op uit met 275 wandelaars en liep de 10 km. Het weer was in het begin goed te noemen en de jas kon al meteen bij de start uit. Ook vandaag bleef ik ten zuiden van Buurse wederom een paar wegen waar ik nog nooit had gewandeld. Aankomend bij de Alsteedseweg stonden enkele wandelaars met bewondering te kijken naar de biologische automatiek. Bij de Hooge Esch zat nu Anny Hilderink te stempelen, nou ja te stempelen je kon een krabbel krijgen op je startkaart, de stempels lagen nog thuis. Even met haar gesproken over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG) een nieuwe Europese regelgeving m.b.t. de privacy, iets waar elke vereniging mee te maken krijgt, je moet wat hebben vastgelegd waarom je gegevens verzamelt en wie er toegang hebben. Zie voor meer info: https://avgverenigingen.nl/kennisbank/ .
Vandaag alleen een bakkie en we beginnen aan het laatste gedeelte, bijna in Buurse begint het ietsjes te regenen maar gelukkig kan de jas uitblijven.
2 mooie wandeldagen

Hennie Klootwijk