Verslag Stiepel wandeling

Stiepelwandelingen en Marathon met lekker voorjaarsweer.

In het weekend van 11 en 12 mei hielden wij vanuit Buurse onze Stiepelwandelingen en de internationale Twentse Wandelmarathon. De weervoorspellingen waren niet zo gunstig, wisselvalig en koud. Daarnaast zondags ook nog Moederdag, dus afwachten hoe de opkomst zou zijn over de twee wandeldagen.

Vrijdags waren een achttal vrijwilligers bezig met de voorbereidingen, zoals de routes uitzetten, start bij Winkelman en de rustlocatie bij boer Horck inrichten. Dat alles verliep vlot en goed.

Voor de zaterdag had ik mij opgegeven als vrijwilliger. Mijn toegewezen post bij het Pannenkoekenhuis ‘Erve De Hoge Esch’ moest om 08.45 uur bezet zijn. Om acht uur op de fiets gestapt en naar Buurse gefietst. Het was erg fris, nog slechts 4 graden. Bij de post aangekomen was hij nog gesloten, goed maar even wachten en…….precies om kwart voor negen ging de deur open. Een leuke, vriendelijke serveerster begroette mij en stelde ‘als je wat nodig bent hoor ik het wel’. Nabij de ingang nestelde ik mij met een krantje en wat ander leesvoer. Het controlebordje en de stempel. Afwachten maar wanneer de eerste wandelaar(s) zich melden.

Zo tegen half tien druppelden de lopers binnen, Benny, de routeleider, was even daarvoor geweest en vertelde dat het behoorlijk druk was, drukker dan andere jaren. Dat bleek ook wel want de rij voor de koffie/thee groeide aan, men stond al buiten te wachten. Ja dat gebeurd als men de koffie per kopje moet zetten. Enkele wandelaars mopperden wel want men wil verder, velen wachten rustig en geduldig af. Ik ook want toen de rij redelijk opgelost was heb ik koffie gehaald. De chef was inmiddels ook aanwezig en stelde vast dat het beter was geweest om een container met koffie te zetten, dat was ook wel gebeurd maar te laat voor deze groep wandelaars. Volgens hem was het ook veel drukker dan andere jaren zo vroeg al. Dat klopte ook.

Het liep na die eerste stoot rustig door, soms even een piek met wandelaars, maar ook andere gasten kwamen binnen, groepen die een rondleiding hadden in de bierbrouwerij of kwamen genieten van de heerlijke pannenkoeken.

Ik had het verder makkelijk, de lopers kwamen hun stempel halen en uiteraard ook kletsen met hen. Ja dat heb je als je zelf al lang meeloopt, veel mensen kennen je dan.

Het was heerlijk wandelweer zeiden de wandelaars en er kwamen ook complimenten over de route en goede bepijling van hen. De misser van de vorige wandeling (Veen- en Heidewandeling) is hiermee al weer weg stelden enkelen. Het is weer als vanouds ‘echt een DIO wandeling’ stelde een andere wandelaar.

Nog gezellig gesproken met de onlangs benoemde nieuwe voorzitter over onder andere zijn wandelervaring. Hij was ook nu weer in training voor zijn 17e 4-daagse Nijmegen.

Ook genoot ik van de goede verzorging van de serveerster(s), op tijd mijn koffie of frisdrankje. Een paar keer kwam de eigenaar of ik een pannenkoek wilde. Toen het rustiger werd heb ik genoten van een heerlijke pannenkoek Groenlo.

Om 15.00 uur waren de laatste wandelaars bij deze controlepost. Ik ben toen even bij het starbureau wezen kijken, hoorde daar dat er deze dag 360 wandelaars waren geweest. Ook hier hoorde men alleen complimenten over de route en organisatie. Langzaam kwamen er meer medewerkers terug, samen een drankje gedronken en gepraat. De voorzitter was ook nog aanwezig en maakte kennis met diverse medewerkers. Op de fiets naar huis, zondag dan kon ik gaan wandelen.

Dag twee: Omdat we geen langere afstand konden lopen door mijn blessure zouden we (Henriëtte, Elly en ondergetekende) de tien kilometer gaan lopen. We startten later op de morgen, het zonnetje scheen lekker, alleen was er soms wel veel wind. Rond half twaalf starten, al snel liepen we het buitengebied in. Over boerenerven en de kade langs de Buurserbeek. De weilanden mooi groen en ook de vele bomen en stuiken stonden in hun voorjaarstooi te pronken. Ook in de berm groeiden veel bloemen zoals het fluitenkruid. Het was heerlijk rustig en stil op de route, af en toe passeerden een paar wandelaars ons. Na enkele stukjes verharde weg moesten we na Camping de Leemkuil een mooi slingerend pad in, aan de ene kant de camping, altijd een wat rommelig gezicht, aan de andere kant een mooi natuurgebied met een waterplas met aan de randen vele kleuren bloemen en struiken. Ongemerkt kwamen we in het Witteveen, een afwisselend gebied, bossen, heide en ook wat meertjes. Het gebied dat tot in Duitsland loopt heeft mooie wandel- en fietspaden.

Hier was het wat drukker, fietsers en wandelaars, deelnemers aan onze wandeltocht maar ook mensen die hun hond(en) uitlieten. Deze liepen niet aangelijnd, en ja ook in het weiland renden deze achter elkaar en achter het vee aan. Jammer zeiden we tegen elkaar deze zorgen er met hun uitwerpselen voor dat de koeien ziek (kunnen) worden. Maar wijselijk maakten we maar geen opmerking over de loslopende honden.

Bij het pannenkoekenhuis was de controle- en rustpost, hier zat nu Anne te puzzelen en de kaarten te stempelen. Zij vertelde dat Benny er net geweest was en dat er al 370 wandelaars gestart waren, een mooi aantal. Zij vond verder de gastvrijheid en verzorging prima, de uitsmijter die ze als lunch had gekregen was heerlijk. Verder had ze ook gemerkt dat wandelaars erg ongeduldig (!) zijn en niet van wachten houden op hetgeen ze gebruiken willen.

Zij zat buiten en veel wandelaars ook. Wij vonden dit te koud. Wij genoten van de koffie of een heerlijk aspergesoep en de wachttijd viel mee. Na de rust ging de route door een wat landelijk gebied, ook heerlijk rustig hier. De boeren waren wel bezig om gras te maaien of schudden. Dit laatste stoof uiteraard wel wat niet zo fijn is, zeker niet voor mensen die vatbaar voor hooikoorts zijn. (Tja, buitengebied)
Na enige tijd zagen we de kerktoren van Buurse weer aan de horizon verschijnen, rond kwart over twee waren we weer op het eindpunt. Meldden ons af en hoorden dat deze dag 392 lopers van start waren gegaan. In totaal namen dus 752 wandelaars deel aan deze wandelingen, hetgeen er bijna 200 meer waren dan vorige jaar

Aan de bar in het voorcafé bij Winkelman namen wij een heerlijk drankje, hier zaten nog meer wandelaars na te praten over de mooie wandeling die men had gemaakt.
Onze taxi werd gebeld, Gerrit haalde Elly en mij op, brachten Elly naar huis en wij reden naar boer Horck om de rustpost op te ruimen. Dit verliep ook snel en zo zat een mooi en afwisselend wandelweekend erop.
Hennie H

Deelname overzicht

Afstand
2019
2018
2017
216
2015
2014
42 km
62
56
50
67
52
92
30 km
127
105
73
107
78
190
20 km
149
118
144
164
110
152
15 km
192
126
90
102
89
182
10 km 186
127
165
121
92
145
5 km
36
17
29
20
12
23
Totaal
752
549
551
581
433
784