Verslag st Nicolaas wandeling

Routes met twee gezichten tijdens de Sint Nicolaaswandeling;

 In het weekend van 23 en 24 november 2019 hielden we onze Sint Nicolaaswandeling. De start was dit jaar weer vanaf de Sporthal de Els. De mensen van de basketballvereiging  Tonego 65 de beheerders van de sporthal de Els waren blij dat we na twee jaar terug waren. De ontvangst en inzet van de vrijwilligers was alles vanouds. De DIO vrijwilligers werden ’s morgens om half acht ontvangen met een kop koffie.

Buiten werden de vlaggen en banners uitgezet door de parkeerwachten. De dames en heren van het startbureau troffen de nodige voorbereidingen. Pijlen uitzetter controleerde de route nog extra en de rustpost werd ingericht. De dames van de tombolagroep stalde de vele leuke prijsjes uit.

De eerste wandelaars waren al vroeg aanwezig om in te schrijven, om negen uur werden de routebeschrijvingen uit gegeven men kon op weg. Het weer werkte op beide dagen geweldig mee. Zowel op zaterdag en zondag liep het tot einde van inschrijftijd (13.00 uur) voor de kortste afstanden lekker door. Zaterdag verschenen 299 wandelaars aan de start en op de zondag kwamen en maar liefst 451 mensen aan de start. Er werden in totaal 750 lopers genoteerd.

Sint Nicolaas was ook met zijn Zwarte Pieten aanwezig. Hij ging de regelmatig de route op, naar de rustpost en ook in het finishlokaal was hij aanwezig. Pieterman ‘strooide’ volop met pepernoten en Sint had voor iedere loper een speculaaspopje meegebracht. Het was druk in de sporthal want ook vele ander sporters maakte er gebruik van. In de kantine was de derde helft ook gezellig.

De dames van de tombola deden ook goede zaken. Zij hadden veel leuke prijsje opgehaald bij de Haaksbergse ondernemers. Veel wandelaars gingen dan ook met een of meerder prijzen weg. Al vele jaren een gezellige bezigheid voor de deelnemers en goed voor de verenigingskas!

De rustpost in de schuur van de familie ter Woerds was ook goed voor elkaar. De vrijwilligers deden hier hun best om alle wandelaars te voorzien van koffie, warme chocolademelk, soep, broodjes en dergelijke. Toen op zondag de post sloot waren nog een klein aantal blikken snert over, de rest was allemaal uitverkocht.

Ook bleek men van alle markten thuis, blaren afplakken en zelfs schoenreparatie. Zaterdag werden schoenen van een deelnemer die haar zool bijna verloor handig gerepareerd. Zij liep de wandeling met plezier goed uit.

Routes met twee gezichten

De kop bij dit artikel geeft aan ‘routes met twee gezichten’ wat bedoeld de schrijver daarmee:

Over het algemeen krijgen de mensen aan het startbureau als de lopers hun wandeling volbracht hebben, veel complimenten over de routes die hen aangeboden worden.

Dat was nu heel verschillend! “lange wegen” langs de nieuwe N18 en veel verharde wegen. Ja de nieuw aangelegde N18 heeft het fraaie natuurgebied ‘Het Stepelerveld’ door gesneden. Er zijn slechts twee overgangen om het gebied aan beide zijden te bereiken. Er moet bij het uitzetten van de routes rekening worden gehouden met een aantal zaken, de afstand, een rustplaats en een aantal veiligheidseisen die de vergunning ons opgelegd. De routeuitzetters hebben binnen de mogelijkheden die voorhanden waren gebruikt, zij zullen in de nabije toekomst blijven zoeken naar mogelijkheden om mooie routes uit te zetten.

Opgemerkt bij bovenstaande kan ook nog dat de reacties van wandelaars heel verschillend waren. Over het algemeen waren de lopers van de 5, 10 en 15 redelijk tevreden. De twee lange afstanden waren wat negatiever. Alle punten zullen in de evaluatie van deze wandeling worden meegenomen en als het mogelijk is gewijzigd worden.

Zondagmiddag werd alles op geruimd, pijlen ophalen, spullen van de rustpost en het startbureau naar de berging en Gängelhuuske gebracht. Dat veel handen licht werk maken bleek wel dat de vrijwilligers al om vijf uur samen in de kantine waren om na te praten en een drankje te drinken. Spontaan was ook dat de beheerders van de sporthal hen trakteerde op een drankje en een lekker bittergarnituur aanbood.

Zij en ook wij konden terugkijken op een geslaagd weekend met volop wandelaars. De vrijwilligers van WKDIO staan op 26 december weer klaar voor de wandelaars.

Ingezonden……

Sinterklaaswandeling 23 november 2019

Wij, de Nordic Walking  groep wandelen al jaren de Sinterklaaswandeling van DIO. Een jaarlijks terugkerend feestje, Onderweg Sinterklaas ontmoeten, bij terugkomst aan de koffie met speculaas en dan de spanning van lootjes kopen en onder het genot van een wijntje kijken of we ook een prijs hebben…altijd een gezellige boel net zoals vandaag.

vijf van ons hebben de 10 km gelopen en waren erg tevreden over de route. Ik zelf en nog vier van de groep hebben de 20 km gelopen en vonden de route erg tegenvallen. Veel harde wegen, veel langs de N18 en lange rechte stukken. Zijn we niet gewend  bij DIO. Door de aanleg van de N18 zal het ook wel moeilijker zijn om een mooie route uit te stippelen .

De twee voorgaande jaren begon de Sinterklaaswandeling bij camping Twenthe en dat waren prachtige routes. Misschien volgend jaar daar weer beginnen??

Volgend jaar zijn we er weer en DIO vrijwilligers bedankt voor het organiseren van de wandeldag, Sint en Pieten jullie waren geweldig ,en bedankt mensen die gezorgd hebben voor het verzamelen van de cadeautjes (prijzen tombola).

groetjes, Nordic Walking groep

Ans Hoving

Hartelijk dank…..

Wij bedanken alle vrijwilligers die deze sint Nicolaaswandeling mogelijk maakte: de commissie die voorbereidingen troffen. De vele vrijwilligers die een of twee dagen alles in goede banden leidde. De mensen van het Rode Kruis en vrijwilligers van Tonego.

Tombola: een speciaal wordt van dank aan de dames van de tombolagroep. Zij haalde bij de Haaksbergse Ondernemers de vele prijzen op verpakte die en stalde die op de wandeldagen uit in de hal. Natuurlijk brachten ze ook de vele loodjes aan de man/vrouw.

Het resultaat was fantastisch dankzij hun inzet kon de penningmeester € 677,05 bij schrijven op de verengingsrekening.                                                                                                                    

Deelname overzicht:

Afstand 2019 2018 2017 2016 2015
30 km 83 55 51 81 70
20 km 164 105 148 143 149
15 km 232 119 103 148 198
10 km 238 198 101 165 200
  5 km 33 62 20 32 65
Totaal deelname 750 539 423 569 682
waarvan
DIO leden 49 43 57 62 60
IVV stempel 6 14 14 31 14