Verslag st Nicolaas wandeling

Sint Nicolaaswandeling weer succes.

Op 24 en 25 november organiseerden wij weer de jaarlijkse Sint Nicolaaswandeling, voor de tweede keer vanaf camping Twente. De routeuitzetters van de Commissie Wandel Evenementen hadden weer mooie routes uitgezet door onder andere het Buurserzand, de Buurschap Honesch en het Natuurreservaat Het Haaksbergerveen. Vrijdags werden voor zover het kon de nodige voorbereidingen getroffen. Een zestal personen bepijlde de routes, anderen richtten de rustplaats voor de 30 en 20 km in bij de schaapskooi ’t Horstervennehoes.

Het materiaal voor het startbureau alsmede de tombola werd naar camping Twente gebracht. Vanwege een feestje die avond kon het startbureau nog niet ingericht worden. Dus morgenvroeg maar eerder beginnen hier om de wandelaars goed te kunnen ontvangen.

Zaterdagmorgen om half acht waren de eerste medewerkers er. De zaal was al mooi opgeruimd na het feest van de avond ervoor en de eigenaar had al tafels voor het inschrijven en de tombola klaar gezet welke wij naar wens konden inrichten. Dat verliep vlot en ook buiten werden de vlaggen opgehangen en parkeerborden aangebracht. Samen een kop koffie gedronken en langzaam begonnen de wandelaars ook binnen te druppelen. Het feest kon beginnen.

Ik moest zelf naar de rustpost bij de Wakel, het infocentrum van Natuurmonumenten (NM) in het Buurserzand. De vrijwilligers van NM ontvingen ons met koffie, samen overlegden wij hoe we de taken zouden verdelen. Zij zorgden voor de koffie, thee en niet te vergeten – zo bleek later – de vele appeltaartjes, wij zorgden voor de erwtensoep en broodjes. Nu wachten op de eerste wandelaars. En deze kwamen al snel (10.15 uur), ook Sint Nicolaas met zijn zwarte knecht kwam hier regelmatig even langs. Tot 14.30 uur kwamen er wandelaars, velen waren verwonderd over de mooie warme rustlocatie zomaar aan de rand van de heide. Een prachtige route werd er veelal gezegd. Omdat het lekker rustig door liep konden ze over het algemeen wel een zitplaats vinden. Ook was er tijd voor ons om even met onze gasten, de wandelaars, te kletsen. Het was erg gezellig daar, jammer genoeg weinig kinderen maar de volwassen zongen ook uit volle borst voor een handje vol pepernoten, ook de bakjes vol snoepgoed op de tafels waren regelmatig leeg.

Nadat wij, Anja en ik, de spullen bij de Wakel opgeruimd hadden zijn we naar het startbureau terug gegaan. Daar zat de zaal vol met wandelaars die nagenoten van de wandeling, een drankje en sfeer. Ook bij de tombolatafel met prijzen was het druk. Toen iedereen binnen was zo tegen half vijf zat de eerste wandeldag erop, die met 235 wandelaars redelijk bezocht was. Op naar de zondag…..

Zondag; Deze dag kon ik gaan wandelen. Tegen half tien kwamen we op de parkeerplaats aan, deze stond al behoorlijk vol. Tegelijk met ons kwamen de andere dames ook aangereden, de groep was compleet d.w.z. Henriëtte, Elly, Jo, Anny en ondergetekende. Na de koffie gingen we op weg voor de 15 kilometer. Het was heerlijk weer. Alhoewel we regelmatig in dit gebied wandelen genieten we altijd weer. Wij gaan in de richting van het Buurserzand, deze bereiken we via het fietspad met enkele fraaie houtwallen, met aan het begin van dit pad een mooi boerderijtje ‘De Knoef’ uit de 1e helft van de 19e eeuw. Al kuierend komen we in het uitgestrekte natuurgebied. Het is herfst dus de bodem is bedekt met een bladendek, enkele dames lopen voetballend door het bladendek. Oppassen voor de boomwortels !!

Ook constateren wij dat de droogte van de afgelopen zomer hier de nodige schade heeft aangebracht. Het Buursermeertje is geen natuurlijk ven, maar is rond 1895 gegraven en waarschijnlijk bedoeld als recreatie ven voor de textielarbeiders. Door de ondoordringbare kleileemlaag in de ondergrond blijft het ven gevuld met regenwater. Ook in deze tijd is dit ven in de zomermaanden een recreatieplas. Dit jaar stond het ven droog, nu staat er een klein laagje water in. Het zal nog veel moeten regenen om dit ven weer vol water te krijgen.

Wij komen op het Bommelaspad en passeren hier een boerderijtje, de Bommelas, dat hier rond 1840 gebouwd is als zogenaamd ‘lös hoes’. In de verte zien we de Wakel, onze rustpost. Sint Nicolaas gaat net het gebouw binnen, dus foto’s maken eerst.

Als we bij de rustpost komen worden we begroet door zwarte Piet met een handvol pepernoten. Zelf trakteren we ons op een koffie, cappuccino of warme chocomelk. Een tweetal van ons groepje nemen hierbij een heerlijk appelgebakje met slagroom. Deze gebakjes worden gebakken door de mensen die een zorgboerderij bezoeken. Ze waren heerlijk, dat klopte ook op beide wandeldagen werden enkele honderden van deze lekkernijen verkocht.

Na de rust gaan we een ander deel van het natuurgebied in namelijk het Rietschot, dit ligt aan de rand van het Buurserzand. Hier worden door Natuurmonumenten enkele hooilanden onderhouden. Deze worden pas laat in het jaar gemaaid, zodat de grassen en kruiden volledig kunnen uitgroeien. Veel vlinders, vogels en zoogdieren profiteren van de bloemen en zaden, terwijl andere weer op de insectenrijkdom afkomen. De groene specht en wulp zijn enkele vaste bezoekers, u kunt die u hier tegen de schemering zien. Natuurmonumenten hoopt meer van de landbouwgronden om te kunnen vormen tot natuurgebied. Natuurmonumenten wil de bemeste bovenlaag verwijderen en de oorspronkelijk hoogte en laagtes (vennen) herstellen. Op de verschraalde bodem kunnen de heideplanten weer terugkeren.

Als we het Buurserzand verlaten rest ons nog een van de weinig verharde wegen die in deze route zitten af te lopen om weer bij het eindpunt te komen. De pijlen ophalers kwamen ons tegemoet om hun werk te doen.

Bij de finish was het gezellig druk en hoorden wij dat er 304 wandelaars waren geweest. Wij dronken samen nog een frisdrankje en kochten nog wat lootjes. Een deel van ons groepje ging huiswaarts, enkelen bleven nog om als iedereen binnen was te helpen opruimen. Dat wachten was niet vervelend er waren nog genoeg wandelaars waar wij mee kletsten over de wandeling en alle reacties die we hoorden waren zeer positief.

Tegen 16.00 uur konden wij beginnen met opruimen, Gerrit was er met de aanhanger en de materialen zoals de vlaggen buiten werden opgeruimd en ook de kasten van de tombola konden al weg want alle lootjes waren verkocht. De prijs(jes) die over waren werden geschonken aan de huizen van ‘De van de Bent” Stichting’ die in december ook een actie hebben om geld bijeen te krijgen voor iets in hun tuin.

Toen de medewerkers allemaal klaar waren met hun werkzaamheden en binnen waren dronken wij samen nog een drankje. Ik wilde graag een Bokbiertje maar de eigenaar moest helaas nee verkopen, hij stelde door zijn voorraad heen te zijn, waar hij normaal de hele winter genoeg aan had was nu al op. Maar een cola-tic was ook lekker. De camping beheerder was evenals wij tevreden over het wandelweekend.

Deelname overzicht

Afstand
2018
2017
2016
2015
2014
2013
30 km
55
55
81
70
131
114
20 km
105
148
143
149
236
226
15 km
119
103
148
198
235
217
10 km
198
101
165
200
233
285
5 km
62
32
32
65
87
76
Totaal
539
439
569
682
922
918