Busreis Kampen

1 oktober Hanzewandeltocht Kampen wandelfeest.

Op zaterdag 1 oktober vertrokken bijna honderd personen naar de Hanzewandeltocht in Kampen vanuit een regenachtig Haaksbergen. Hoe zou het weer in Kampen zou zijn was een veel gestelde vraag en weeronline werd regelmatig geraadpleegd. Mijn devies was ‘’t kump zo as t kump”.

De start was bij restaurant ‘Vier jaargetijden’ aan de IJsselkade. Hier aangekomen schreef Hennie Klootwijk iedereen in. De koffie moest nog gezet worden en ook de kopjes stonden nog niet klaar. Snel genieten van een heerlijk kopje koffie duurde dus wat langer. De mensen die 18 km wilden lopen moesten met het ‘Kamper lijntje’ naar Zwolle, dus snel na de koffie richting het NS station. In Zwolle eerst door de stad en daarna via de uiterwaarden van de IJssel terug naar Kampen.

Het was lekker wandelweer geworden de jacks konden zelfs uit. Mooie vergezichten over het water, veel vogels, leuke bootjes en op de dijk veel delen met schapen. Bij de Vreugdehoeve, een biologische melkschapen boerderij, was de rust. Er liepen zo’n 200 schapen. Men kon de schapen en de zuivelruimte bekijken via de ramen. Contact met de dieren is helaas niet mogelijk in verband met de rust en hygiëne van de dieren. Op het terras konden we van de lekkere zelfgemaakte biologische producten genieten. De dijk weer op richting Zalkerveer, door werkzaamheden aan het project ‘Ruimte voor de rivier’ was het niet mogelijk om de route door de uiterwaarden te lopen, jammer. Het was dus de dijk blijven volgen maar gelukkig wel het uitzicht over de uiterwaarden en de IJssel zodat er voldoende te zien was. Ook passeerden we enkel gehuchtjes onder andere het dorp Wilsum. Vanaf hier kon men wel door de uiterwaarden lopen. Langzamerhand kwam ook Kampen weer in zicht, al van verte was de IJsselbrug of Stadsbrug te zien. Als een baken zag men ook de machtige toren van de Sint Nicolaas of Bovenkerk.

Het was echter nog wel een behoorlijk stuk langs IJssel en de verkeersweg voordat we de Hanzestad bereikten en via de stadsbrug het oude Kampen weer binnen liepen. Op vele terrassen zag men Haaksbergenaren zitten of door de straatjes lopen. Hier en later in de bus praatten de wandelaars na over de toch wel mooie route. Een klein aantal wandelaars van onze groep heeft de 18km hadden gelopen. Een groot deel heeft de ruim 5 km lange Hanzestadroute gelopen. Ook zij hadden genoten van deze wandeling. Het was een wandeling langs de vele historische gebouwen die Kampen heeft. De routebeschrijving was goed met de nodige informatie over deze veelal eeuwen oude gebouwen.

Na een vlotte busreis kwamen we weer bij het startpunt van ’s morgen vroeg zalencentrum ‘De Oude Molen‘ hier stond een heerlijk buffet voor ons klaar. De meesten begonnen met een lekker drankje. De koks liepen af en aan met salades, vis en rauwkost. Daarna met dampende warmhoud platen/bakken met heerlijk vlees, vis en de bij behorende aardappeltjes en groente. Iedereen liet het zich goed smaken. Na ruim anderhalf uur was het meeste op en werd een toetjesbuffet geopend met fruit, ijs en pudding.

Voordat dit buffet werd geopend sprak de voorzitter een slotwoord. Hij bedankte namens de deelnemers, Gert Nieterau en Hennie Klootwijk voor de organisatie van deze wederom geslaagde dag. Ook was er een dankwoord voor de inzet van het personeel van het zalencentrum voor de gastvrijheid.