Verslag st Nicolaas wandeling

26 en 27 november 2016
Sint Nicolaas op bezoek bij zijn wandeling.

Op zaterdag 26 en zondag 27 november organiseerden wij de Sint Nicolaaswandeling. Voorlopig voor de laatste keer vanaf Sporthal de Els. De aanleg van de N18 maakt het onmogelijk om vanaf hier een leuke route uit te zetten voor alle afstanden. Alles verliep op beide dagen weer als vanouds dankzij de inzet van alle vrijwilligers. Zaterdag was het koud en een bijzonder kleine wereld. De deelname viel deze dat met 252 wandelaars enigszins tegen. Zondag was het weer wat beter er kwamen toen 336 lopers aan de start. De wandelaars waren tevreden over de route en verdere organisatie. Sint Nicolaas met zijn Pietermannen was op beide dagen volop aanwezig. Hij praatte met deelnemers, bij de start, op de route en bij de rustpost. De Pieten deelde weer volop strooigoed uit en ook de jeugdige wandelaars kregen aandacht van de Sint en Piet.

Na het overzicht van de deelname cijfers een leuk verslag van een deelnemer.

De dames van de jaarlijkse tombola hadden ook weer veel werk verzet om prijzen op te halen bij de plaatselijke winkeliers. Die gaven met gulle hand weer allerlei prijsje en waardebonnen waarvoor onze dank aan de ondernemers. De deelnemers kochten zoals altijd grif de lootjes en waren blij met de gewonnen prijsjes. Tot slot onze dank aan de dames van de tombolagroep want dankzij hen kon de penningmeester € 665,00 bijschrijven op de DIO rekening.

Afscheid……
De Sint sprak op zondag een van de deelnemers extra toe. Op 2 november nam Dick Achterkamp tijdens de vergadering van de regio Overijssel – Flevoland van de KWBN afscheid. Dick heeft ruim 40jaar bestuurderswerk in vele wandelorganisaties plaatselijk, regionaal en landelijk al zijn taken neergelegd. Tropenjaren noemde hij zelf de laatste jaren. De vele fusies in de wandelwereld koste veel tijd. Namens de Wandelkring DIO sprak de Goedheiligman een dankwoord tot Dick die ook bij de Kennedymars helpt als vrijwilliger. Een ‘leeg glas’ kreeg hij van de Sint maar er zat een papiertje in waarmee hij iets kon ophalen om het glas te vullen. Voor Gerda waren er bloemen. Wandelaars applaudisseerden voor Dick het kersverse Lid van Verdienste van de KNWB.

Deelname overzicht

Afstand
2016
2015
2014
2013
2012
2011
30 km
81
70
131
114
109
102
20 km
143
149
236
226
211
189
15 km
148
198
235
217
218
190
10 km
165
200
233
285
148
183
5 km
32
65
87
76
111
76
Totaal
569
682
922
918
797
740

Mistige Sint Nicolaaswandeling

De start van deze tocht is vanaf sporthal De Els. De eerste wandelaars kwam ik al tegen voor dat ik binnen was. De dames van de tombola waren ook al druk in de weer om alles netjes te etaleren. Binnen in de kantine was het gezellig maar niet al te druk. Na inschrijving met Anne op de 20 km. gestart. Het was wat mistig en koud. We zetten de pas erin en waren zo al snel bij het industrieterrein. Niet het mooiste stukje maar ja het moet anders kom je nergens. Zo kwamen we in het buitengebied met wazige contouren van mensen bomen en paarden. Via de landelijke omgeving komen we bij het landgoed Twickel waar het Altenasbos ook onder valt. We wisselden de paden af met asfalt zandpad en karrenspoor. Langs oude bomen en heidevelden en boerderijen. Aan het einde van de weg liepen we via de Hulstweg het Stepelerveld in. Na een paar honderd meter weer linksaf en de Hagmolenbeek over. Nu waren we dicht bij de rust en stempelpost. Daar aangekomen stond de Sint ons op te wachten. Na een vriendelijke groet naar binnen om ons bammetje op te eten en wat warms drinken. Het was weer helemaal voor elkaar, ze hadden er weer werk van gemaakt. Een dikke duim voor de vrijwilligers. Na de rust liepen we een stukje terug om langs de Hagmolenbeek weer op een nieuw gedeelte van de route te komen. De 30 km afstand ging rechtdoor om een rondje Rutbekerveld en Boekelo te doen om daarna voor de tweede keer te pauzeren bij de rustpost. Al wandelend door het Stepelerbos kwamen we op de Oude Boekeloseweg. We dachten dat we al richting finish gingen maar dat hadden we mis. Een stukje ommetje Veldmaat zat er ook nog in ,plekjes waar ik nog niet was geweest. Het Grintenbos is een mooi plekje zo dicht aan het dorp. Veel schoolkinderen krijgen hier geregeld les in de natuur. Nu liepen we door het centrum van de Veldmaat achterlangs de woningen van de Mozartstraat met aan de linkerzijde de spoorbaan van de M.B.S Haaksbergen. Nog een paar honderd meter en we waren aan de finisch. Een fijne en mooie tocht gehad met ter afsluiting een kop koffie en altijd lekkere speculaaspop.

Anne en Annie.