GPS toepassingen

GPS toestellen worden veel gebruikt. In de scheep- en luchtvaart wordt GPS al langer gebruikt om de richting en route te bepalen. Steeds meer mensen gebruiken GPS-navigatie ook in de auto. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt GPS ook meer en meer door buitensporters gebruikt. Voor fietsers, ruiters, zeilers, maar natuurlijk ook voor wandelaars biedt GPS nieuwe mogelijkheden om hun sport uit te oefenen.

Geocaching

Geocaching groeit aan populariteit. Een cache is een waterdichte doos die veelal in de natuur is verstopt (caching betekent: lang opslaan). Met zijn GPS-toestel markeert de plaatser de locatie van de cache. De coördinaten ervan publiceert hij dan op het internet. Anderen gaan vervolgens op zoek naar die coördinaten. In de doos zitten bijna altijd een aantal attributen (goodies); een cacher mag daar iets uithalen, maar moet ook weer iets in de doos doen. De meeste goodies die in de verstopte doos zitten, zijn kleinigheden die vooral voor kinderen erg leuk zijn. Vrijwel altijd zit er ook een logboekje en een pen in om de cache te loggen.

Geocaches zijn er in alle soorten en maten. De meeste cacheplaatsers maken er een steeds moeilijkere speurtocht van; cachers moeten meerdere puzzels oplossen om de cache op te lossen. Soms wordt de cache ook begraven

In de cache kunnen ook zogenaamde travel bugs zitten. Dit zijn dogtags met een code. Deze travel bugs zitten vastgemaakt aan een attribuut, vaak speelgoed. De code van de travel bug is geregistreerd op het internet. De bedoeling van zulke travel bugs kan zijn om een zo groot mogelijke afstand af te leggen of om zoveel mogelijk landen te bezoeken of om door zoveel mogelijk mensen gevonden te worden. Wanneer iemand zo’n travel bug tegenkomt, is het de bedoeling om de vondst op het internet te registreren en de travel bug weer zo snel mogelijk, liefst binnen twee weken, in een andere cache te stoppen.

Kijk voor meer informatie over geo-caching en travel bugs op de site van de stichting geo-caching.

Tracks

Een track is een log dat het GPS-toestel aanmaakt tijdens een wandeltocht. Op gezette tijden of afstanden markeert het toestel de locatie met een stipje. De verzameling stipjes geeft vervolgens een goed beeld van de wandeling die is gemaakt. Het track kan vervolgens op de PC over een kaart wordt geplaatst waardoor de gelopen route zichtbaar en bewerkbaar wordt. Zo kan iedere wandeltocht later nog eens gelopen worden. Op de linker figuur hieronder ziet een track zonder topografische kaart, op de rechter figuur ziet u de dezelfde track met een topografische kaart. Gedetailleerde topografische kaarten worden niet standaard bijgeleverd bij GPS-toestellen.

 

Waypoints

Waypoints zijn coördinaten. Die coördinaten kunnen namen krijgen. Zo kan iemand die gaat wandelen in het buitenland, de auto of camping markeren (en benoemen). Wanneer na een paar uur wandelen de auto weer moet worden opgezocht, geeft het GPS-toestel de route er naartoe in een loodrechte lijn. Natuurlijk kunnen er ook meerdere waypoints worden aangemaakt. Zelfs voordat er wandeling plaats vindt. Door op de PC een aantal waypoints aan te maken (bijvoorbeeld twee musea, een goed restaurant en het station) en die vervolgens in te laden in het GPS-toestel, zijn kaarten overbodig en is verdwalen verleden tijd